Robimy wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami,itp
Gryka składa się z bardzo dobrej jakości białka
Mimo że zaliczamy ją do zbóż sprawdza się w dietach bez glutenowych, gdyż nie zawiera gliadyny (gluten to białka roślinne składające się z gluteniny i gliadyny występują w ziarnach zbóż)Często białko gryki porównywane jest do wartości białka jajka kurzego. Posiada także dużą wartość energetyczną dzięki zawartym węglowodanom. Dostarcza nam również niezbędne kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne takie jak: potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź, a także witaminy z grupy B, witaminy PP i E.
Nie można zapomnieć o wspaniałym działaniu gryki na obniżenie złego cholesterolu, a także wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i włosowatych dzięki zawartości rutyny.
Ma działanie rozgrzewające wiec powinny jej unikać osoby z uczuciem gorąca.
Ważny jest również fakt że przy uprawie nie potrzebuje sztucznych nawozów i chemii ponieważ po jej zastosowaniu obumiera.
Dobra wiadomość dla eko maniaków.:-)
Potrzebujemy
1 szkl kaszy gryczanej nie palonej dostępna w sklepach ze zdrową żywnością
10 małych pieczarek
1 mała cebula
natka pietruszki
łyżeczka suszonej lub świeżej szałwii
ząbek czosnku
mała czerwona kapusta
Surówka to słupki surowej marchewki, każeń pietruszki
polane olejem siemielnianym, sosem sojowym
posypane suszoną pietruszką i słonecznikiem
Przygotowujemy
kapustę pozbawiamy głąba środka i podgotowujemy aby zmiękły liście
W tym czasie wstawiamy kaszę i gotujemy z godnie z opakowaniem.
kolejny krok to pieczarki, cebula, czosnek, które kroimy drobno i podsmażamy na maśle ghee do zarumienienia.
Kiedy wszystko jest, już gotowe mieszamy kaszę z podsmażonymi warzywami doprawiamy solą, pieprzem, szałwią i pietruszką.
Farsz nakładamy na lekko miękką kapustę i zawijamy.
Tak gotowe gołąbki wkładamy do garnka wyłożonego liśćmi kapusty i zalewamy niewielką ilością wody z solą bądź wywarem na zupę tak żeby, się nie przypaliły.
Gotujac na niewielkim ogniu około pół godz.
co jakiś czas zaglądając
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz