środa, 5 lutego 2014

             Raw batoniki z polewą "ala serowo lukrową"


 Do pracy do szkoły bez cukru,laktozy,glutenu.
Pewnie, że cukier jest nam potrzebny aby nakarmić nasz mózg i dać nam przysłowiowego kopa energetycznego.
Po za tym kto ich, nie uwielbia.
Jednak najważniejsze jest to kiedy po nie sięgamy i jaki rodzaj cukru to jest.
Więc nie trzeba rezygnować tylko mądrzej dokonywać wyborów.
niech to będą proste nie przetworzone słodkości i niech nie zastępują one posiłku.


¤¤¤¤¤¤¤


Do zrobienia będzie nam potrzebne masło kokosowe można je kupić lub zrobić samemu.
400g wiórek kokosowych ekologicznych(w zależności od pojemności robota może być 200g.)
dobry blender, robot
200g wiurek wsypujemy do blendera i miksujemy aż powstanie jednolita ciekła masa dodajemy kolejne 200g. i miksujemy dalej.
Olej zawarty w wiórkach wydzieli się i dzięki temu powstanie ciekłe masło, które później zastygnie. 
Aby go upłynnić wkładamy go do ciepłej miski z wodą.


Im dużej mielimy tym bardziej gładką masę uzyskamy.


Takie masło trzymamy w lodówce stosujemy na kanapki lub jako dodatek do wypieków i nie tylko.

Robimy Batony 
Składniki
0,5 szklanki nerkowców
1 szklanka daktyli zamoczonych w ciepłej wodzie aż lekko zmiękną
1/3 rodzynek
3/4 orzechów laskowych lub innych
szczypta soli
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru,gałki muszkatałowej,
3 kardamony zmielone w moździerzu i 1 sztuka goździka
1,1/2 łyżki cytryny
Wszystkie składniki mieszamy w robocie masa nie może być zbyt zmielona.

Masę przekładamy do foremki pokrytej papierem może się kleić wiec będzie potrzeba zwilżyć dłonie.

Polewa ala lukrowo serowa
0,5 szklanki naszego masła kokosowego
1/4 agawy lub miodu około 2 łyżek
1łyżeczka cytryny
szczypta soli i cynamonu.
wszystko razem mieszamy.
I przekładamy na spód


Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki aż masa zgęstnieje, tniemy na batony.
Trzymamy w lodówce.


Pozostaje zapakować batoniki i rokoszować się zdrową pożywną słodkością.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz